04.08.2022
seznamovaci-stranky-umelcu dating

Sex assigned at birth or biological sex is the label a medical professional gives a baby when it is born

“Genderfluid” is another identity that is similar to genderqueer. Some people experience their gender as fluid. This means they may feel like a mix of masculine and feminine qualities or feel more feminine sometimes and more masculine at other times.

People express a sense of masculinity, femininity or something in between through their daily choices about appearance. This is called “gender expression,” and it can be influenced by how someone feels inside, family expectations, society’s expectations and other influences. Sometimes people’s gender expression matches their gender identity, and sometimes it does not. Gender expression can also change throughout people’s lives as they learn more about themselves and what masculinity and femininity mean to them and how they choose to express themselves on any given day.

Gender identity and expression don’t tell us anything about who a person is attracted to. “Sexual orientation” refers to what genders we are attracted to.

Gender roles are the societal norms that dictate the types of behaviors that are generally considered appropriate for people based on their actual or perceived gender. As parents, guardians and other trusted adults, it is important that we recognize how harmful gender roles can be if we force them on young people. For example, insisting that a boy not cry when he is hurt or sad limits his ability to express a full range of human emotions and empathize with others. Gender roles can limit young people’s ability to be who they truly are when, for example, a girl who wants to play sports is instead encouraged to be “ladylike.” When children are encouraged in subtle-and not-so subtle-ways to adhere to strict gender roles, it can cause significant anxiety, insecurity, stress and low self-esteem for both boys and girls.